10 ideer: Barselsgaven til den præmature mor

Din gode veninde har netop født, men det var noget før termin, og familien er stadig indlagt på neonatal. Det var jo ikke sådan her, det skulle være, og det er netop den tanke, du også godt kan fornemme, fylder hos din veninde, den præmature mor. Og så er der dig – hvor skal du stå henne i alt det her?

Det, der står skarpest i min hukommelse fra det første møde med neonatalpersonalet dengang med Lukas på Riget, var det store og rungende “TILLYKKE!“. Og jeg mindes også, at de kunne få lov at stikke det tillykke skråt op! Men sidenhen blev den lille lykønskning noget af det, der dannede grobund for hele stemningen på afdelingen. Det lillebitte ord indeholdt (for mig – fuld forståelse for, at andre måtte have det anderledes) så meget håb, tillid, ro og tro på, at det her – det havde de fuldstændig styr på, og vi skulle nok før eller siden nå dertil, hvor vi også troede på det.

Her er et par gaveideer, til dig der måske ikke lige ved, hvilket ben du skal stå på, men gerne vil være der for din glade, men også knuste veninde. Og det skal selvfølgelig nævnes, at de her barselsgaveideer udelukkende er bygget på egne erfaringer og varmede i vores hjerter, med den psyke, vi havde i det her.

  1. Giv det tillykke! Men vær forstående over for, at familien måske endnu ikke er der, hvor de kan tage helhjertet imod det.
  2. Præmatur bodies: Mange af dem fås med huller i siderne, og det er hypersmart, da særligt ledninger fra EKG-elektroder bliver et problem, når de små skal klædes på. Det er en KÆMPE milepæl, når baby bliver stor og moden nok til at få tøj på (for det betyder, de kan komme af varmemadras og nu selv er i stand til at holde en nogenlunde kropstemperatur). Hospitalerne har selvfølgelig tøj, men alt er i forvejen så upersonligt, så det er rart at have et par bodies selv. Et godt tip: husk at vaske tøjet hjemmefra, så familien ikke skal tænke på dette.
  3. Hjemmelavet mad: Pakket og direkte klar til at lune. Netop denne her er jeg ked af, at jeg ikke var bedre til at tage imod. Ikke mindst fordi Rigets mad var så ufattelig dårlig 😅 Følelsen af at være til besvær fyldte for meget, men herregud – tag imod al den hjælp du kan få! Det gik noget nemmere anden gang, hvor det især var rart at have mad hjemme i fryseren de få dage, jeg var hjemme hos Lukas.
  4. Tøj og legetøj til fremtiden: Det indgyder håb, og selvom man som præmaturfamilie måske tror nok så meget på (eller i hvert fald kæmper for at tro på), at tingene får en lykkelig slutning, så er det et ekstra boost, når familie og venner støtter op om den tro.
  5. Giv en hånd med til praktiske gøremål: Hvadsomhelst. Er der en tom lejlighed, der skal rengøres? En bunke tøjvask, der skal til og fra hospitalet? Er der medlemskaber, der skal berosættes? Barselsdagpenge der skal søges før tid? Man har ikke meget tid uden for hospitalsstuen, men verdenen fortsætter jo som vanligt i både mailindbakker og på bankkonti.
  6. Babytæpper: Er du ferm med en hækle- eller strikkenål, er det selvfølgelig altid en sød og personlig gave, men købte går også udmærket. I de små hospitalsvugger ligger babyerne med tæpper, og igen – det er bare hyggeligt og personligt, hvis man kan bruge sine egne. Er du af den tålmodige skole, kan du give dig i kast med dette projekt.
  7. En skytsengel: Min søster var syg og indlagt tilbage i 2015, og i den forbindelse fik hun den fineste skytsengel, der så gik videre i arv under Lukas’ indlæggelse og i sommers: Marius’. Det var så god og smuk en tanke, og selvom man som jeg ikke rigtig er troende, så sker der sgu alligevel noget med én, når så stort et spørgsmål om liv og død er på spil.
  8. Et minde om de små størrelser: Jeg ved, at Hey Sunshine laver custommade dukker i 1:1, og hos The Birth Poster kan du få en plakat – også med baby 1:1 samt fødselsinfo forneden. Jeg er super glad for vores, se bare her.
  9. Alt andet end blomster: Normalt elsker jeg blomster i alle anledninger, og det er altid en fantastisk sød tanke. Men enten må de ikke stå på stuerne, eller også glemmer man som forælder alligevel at vande dem, når de ikke står i nærheden. Så gem mor-barn-buketten til udskrivelsen.
  10. Magasiner eller andet læsestof:. Noget, man hurtigt kan lægge fra sig, når alarmerne lyder. Noget, der ikke kræver den største koncentration. Eller måske et gavekort til Viaplay? Mofibo? Skal det være bøger, så undgå præmaturslagsen – jeg orkede i hvert fald ikke at skulle tage andres ulykkeligheder ind, udover end mine egne.

P.S. Er der søskende til den lille nye verdensborger, kan jeg som gave til dem varmt anbefale at købe Louises bog om Vildes lillebror, der bliver født for tidligt 💙

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen