Byd velkommen til nyt familiemedlem: hampefrøolien

Jeg har påbegyndt noget, jeg er ret spændt på, og noget, jeg samtidig er lidt skeptisk overfor. Hampefrøolie. Det har sikkert hittet i mange år, men det er altså gået min næse forbi, at det skulle kunne have en positiv effekt på blandt andet hudproblemer. Og mere bestemt: atopisk eksem, dermatitis eller børneeksem om man vil.

Jeg har døjet med det i mange år, ja faktisk siden jeg var lille. Jeg har til tider haft det meget stramt med det, særligt i teenageårene, hvor det bare ikke var fedt at have plamager som en rød tomat særligt i ansigtet. Det er som sådan ikke blevet federe med årene, men jeg er måske blevet bedre til at sige pyt og acceptere, at jeg ikke rigtig kunne gøre noget ved det.

For kan jeg det? Jeg har, som andre eksemramte kender det, et tæt forhold til steroidcremer af diverse styrke og har sikkert også brugt det lidt for hyppigt og i lidt for store mængder, end hvad lægen har anvist. Men i et desperat øjeblik, hvor huden strammer, klør og svier, kan man hurtigt genoverveje, om lægen mon ved bedst 😆

Så en dag sidste år, var jeg (atter) et smut forbi hudlægen. Det var i en periode, hvor mine hænder (især) gik helt amok, og specielt enkelte håndudslæt havde svært ved at “hele”, og det lignede endda, der var gået lidt betændelse i. Træls og grimt, og hvem ved, det kunne være, at hende den nye hudlæge kunne kaste nyt lys på sagen og komme med nye tips og tricks.

Men nej. En rigtig sur kost var hun! Sorry, men det var hun virkelig. Ikke en disse empati var der at komme efter. Smører du dem ofte nok? Du skal smøre dem hele tiden. Jeg spurgte, om min kost kunne have noget at skulle have sagt. Nej, svarede hun prompte. Intet at misforstå dér. Måske har damen ret, men ved nærmere eftertanke sidenhen, kan det jo bare ikke være hele sandheden, at hvad vi propper i os, ikke skulle have noget at gøre med vores generelle sundhed. Og man siger jo, at særligt huden er en ret stor sladrehank i forhold til, hvordan vi lever. Sååå det svar, jeg fik, var måske ikke ligefrem… fyldestgørende?

Sidenhen er der ikke sket den store udvikling i min eksem, hverken i den ene eller anden retning. Vinteren har selvfølgelig været mild i år, men det på trods har jeg haft en hel del udbrud særligt på hænderne. Ansigt og hals har heldigvis været rimelig forskånet denne sæson. Men hænderne, de lider altså, og jeg kunne selvfølgelig godt tænke mig at give dem bedre forudsætninger for at være i balance. For ved eksem er der en konstant inflammation i hudens yderste barriere, det vil sige, at kroppen konstant er på overarbejde for at bringe inflammationen ned. Inflammationen “trives” yderligere bedre i en krop af forhøjet fedtprocent, og det ved jeg, at jeg også har, for den har jeg fået målt så sent som i november.

Nu er jeg villig til at prøve at udfordre min eksem og på andre måder end med steroidcremer. Hampefrøolie skal ikke forveksles med cannabisolie, selvom navnet godt kan snyde lidt. Olien udvindes fra hampplanten cannabis sativa; nærmere dens frø, deraf navnet hampefrøolie. Fedtsyresammensætningen i olien siges at være særligt god, fordi indholdet og forholdet mellem fedtsyrerne omega-3 og omega-6 er 1:3 – oftest indtager vi fedtsyrerne i forhold, der er meget højere (altså alt for meget omega-6 i forhold til -3), og den skæve fordeling kan være medårsag til en lang række sygdomme. Både omega-3 og -6 er begge essentielle, hvilket vil sige, at det er fedtsyrer, kroppen ikke selv kan danne, men skal tilføres udefra.

Gode kilder til omega-3:

 • Fede fisk (f.eks. makrel, sild, laks, hellefisk)
 • Hørfrø
 • Valnødder
 • Chiafrø
 • Hampefrø

Jeg har desuden også læst mig frem til, at hampefrøolie skulle kunne bruges som smørelse direkte på huden, da den ikke er så fedtet som andre olier og fordi den nemmere optages i huden. Det må jeg måske give mig i kast med senere 🙂

Så at kigge på ens fedtindtag, er altså ét sted at tage fat. Et andet er den der føromtalte fedtprocent. Jeg har altid svunget meget i vægt og har altid haft et forhøjet BMI, men ikke nødvendigvis en for høj fedtprocent – det har været i perioder. Særligt efter Lukas er kommet ind i mit liv, har jeg givet det et større fokus, hvordan jeg mon ser ud indeni. Bevares, udenpå vil man jo også gerne se sund og rask ud, men forhåbentlig skal jeg være her mange (gode) år endnu, og det kan (blandt andet) hænge sammen med, hvad vi udsætter kroppen for, herunder hvad vi putter i skrutten. Men mere om den del en anden dag 🙂

Nu vil jeg tage mit shot hamp – jeg har ladet mig fortælle, at det skulle være ok overkommeligt, hvis man blander det med danskvand?

3 kommentarer til “Byd velkommen til nyt familiemedlem: hampefrøolien”

 1. Camilla Albertsen

  Hampefrøolien er også super godt i smooties, da den har en nødedagtig smag 🙂 ..
  Du kan også vælge at købe hampefrø hvis du bager, det er også rigtig godt. 🙂

 2. Pingback: BRYLLUP: Bootcampen har givet pote - mindre fedt mere muskel

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen